سانسوریا گیاهی زیبا و دکوراتیو با نگهداری آسان است که برای داخل خانه، ادارات و شرکت هایی با نور کم بسیار مناسب است. این گیاه مقاوم و سازگار به ندرت دچار مشکل میشود اما در صورتی که نکات گفته شده در نگهداری آن را رعایت نکنید، ممکن است به بیماری هایی گرفتار شود که در صورت تشخیص به موقع، به راحتی درمان میشوند. بنابراین در صورت مشاهده علائم بیماری در این گیاه باید ابتدا علت را شناسایی کنید و سپس درصدد درمان آن باشید. در این مقاله همراه ما باشید تا با بیماری و مشکلات رایج این گیاه مانند علت زرد شدن ، لوله شدن ، شل شدن و درمان افتادگی برگ و پوسیدگی ریشه سانسوریا آشنا شوید.
در صورتی که برگ گیاه شما زرد و کمی آبکی شده باشد، آبیاری زیاد و پوسیدگی ریشه اصلی ترین علت آن است. برای شناسایی این مشکل باید خاک را تا انتهای گلدان چک کنید و از خشک بودن آن مطمئن شوید. در صورتی که مدت زیادی از آبیاری گذشته اما خاک همچنان مرطوب است، باید خاک را تعویض کنید و ریشه ها را بررسی کنید. ریشه های سیاه و نرم را جدا کنید و تنها ریشه های سالم و سفت را نگه دارید و گیاه را مجدد در خاک خشک و جدید بکارید.
زرد شدن برگ سانسوریا میتواند به دلیل کافی نبودن نور محیط و از بین رفتن مواد مغذی خاک نیز اتفاق بیفتد. در صورتی که در مرحله اول از خشک بودن خاک و عدم پوسیدگی ریشه مطمئن شدید، باید گیاه را به مکان پر نور تری با نور غیر مستقیم منتقل کنید و از تقویت کننده و کود های مناسب طبق دستور استفاده کنید.
علت زرد شدن برگ سانسوریا
لوله شدن برگ سانسوریا میتواند بر اثر نور بیش از حد و یا کم، دمای بالا یا پایین و رطوبت کم یا زیاد اتفاق بیفتد. سانسوریا دوستدار آب و هوای معتدل ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتی گراد، نور غیر مستقیم متوسط تا زیاد و رطوبت نسبی محیط است. بنابراین از قرار دادن این گیاه در نزدیکی پنجره های بسیار سرد یا گرم و وسیله های گرمایشی یا سرمایشی خودداری کنید.
ممکن است سانسوریای شما در اثر تغییر فصل و یا آبیاری و رطوبت کم نیز دچار لوله شدن برگها شود که در این صورت باید گیاه را به جای گرمتر یا سردتر از محل فعلی منتقل کنید و آبیاری را کمی بیشتر کنید. برای تامین رطوبت گیاه نیز میتوانید در ماههای گرم سال از روش جزیره کمک بگیرید و با قرار دادن سنگ ریزه و آب در زیر گلدانی گیاه و قرار دادن آن در زیر گلدان، رطوبت گیاه را تامین کنید.
لوله شدن برگ سانسوریا
افتادگی برگ سانسوریا میتواند با بی حال شدن و خم شدن برگ و یا شکستگی برگ از وسط و افتادن آن همراه باشد که به دلایل زیر اتفاق میفتد :
در صورتی گیاه سانسوریا در عمق مناسب کاشته نشده باشد، پیاز گیاه نمیتواند برگهای بلند را ثابت نگه دارد و برگها دچار افتادگی میشوند. برای حل این مشکل گیاه را در عمق کافی بکارید، به طوریکه حداقل ۲/۳ برگها در خاک قرار گیرند، تا سانسوریا بتواند برگ های خود را صاف نگه دارد.
سانسوریا به کوددهی زیادی نیاز ندارد و در صورتیکه در زمان و اندازه اشتباه به آن کود بدهید، پیاز آن ضعیف شده و گیاه دچار افتادگی برگها میشود. برای حل این مشکل تنها در فصل رشد به آن کود بدهید و فواصل بین دو کوددهی را افزایش داده و از دادن دو کود مختلف در یک زمان خودداری کنید.
بر اثر گرما یا سرمای بیش از حد ممکن است برگها نرم و بیحال شده و استقامت خود را از دست بدهند و این امر سبب افتادگی برگها میشود. در این حالت باید گیاه را به مکان با دمای متعادل ببرید و برگها را با یک نخ به یکدیگر متصل کنید تا گیاه استقامت لازم را به دست بیاورد و صاف بایستد.
سانسوریا به آبیاری زیاد حساس است و خشک بودن خاک را به مرطوب ماندن دائمی آن ترجیح میدهد. بنابراین از آبیاری بیش از حد سانسوریا خودداری کنید و تنها در صورت خشک بودن خاک، مجدد آن را آبیاری کنید.
درمان افتادگی برگ سانسوریا
یکی از شایع ترین مشکلاتی که در اثر آبیاری زیاد اتفاق میافتد، پوسیدگی ریشه گیاهان است. سانسوریا نیز از این قاعده مستثنی نیست و در صورت آبیاری بیش از حد، ریشه غرقاب شده و از بین میرود. آبیاری زیاد در ابتدا با برخی علائم ظاهری خود را نشان میدهد و در صورتی که به این علائم بی توجهی شود و همچنان ریشه در خاک مرطوب بماند، پوسیدگی ریشه اتفاق میافتد. بنابراین در صورتی که یکی از علائم زیر را در گیاه مشاهده کردید باید سریعا برای درمان آن اقدام کنید.
پوسیدگی ریشه به دلیل پنهان بودن ریشه ها در خاک، قابل شناسایی نیست و متاسفانه مشکلاتی چون کوددهی بیش از حد، گرما یا سرمای زیاد و آفات نیز میتوانند سبب بروز علائم مشابه با پوسیدگی ریشه شوند. بنابراین بهتر است در ابتدا تمامی جوانب و شرایط نگهداری گیاه را بسنجید و در صورتی که از مناسب بودن باقی عوامل اطمینان حاصل کردید، در صدد درمان پوسیدگی ریشه باشید.
برای درمان این بیماری باید برگهای خراب را جدا کنید، گیاه را از خاک خارج کرده و ریشه های گندیده، سیاه و نرم را جدا کنید و فقط ریشه های سالم و سفت را نگه دارید. گلدان را با آب و مایع ظرفشویی بشویید و گیاه را مجدد در خاک خشک و تمیز قرار دهید. برای دچار نشدن مجدد گیاه به پوسیدگی ریشه، حتما اجازه دهید خاک گیاه در فواصل بین دو آبیاری کامل خشک شود.
پوسیدگی ریشه سانسوریا
شل شدن برگ سانسوریا با نرم شدن و زرد شدن قسمت پایینی گیاه ظاهر میشود و سپس به قسمت های بالایی برگ میرسد و کل برگ را از بین میبرد. آبیاری زیاد و کوددهی بیش از حد از دلایل آبکی شدن و شل شدن برگهای سانسوریا هستند که به سقوط کردن برگ منجر میشوند. برای درمان این مشکل ابتدا برگ بیمار (در صورتی که برگ زرد و یا سیاه شده است) را جدا کنید و سپس آبیاری را کم کرده و تا خشک شدن کامل خاک گیاه را آب ندهید. از باز بودن زهکش خاک مطمئن شوید و اجازه ندهید آب در زیر گلدانی جمع شود.
برای مشکل کوددهی زیاد نیز بهتر است خاک سطحی را با خاک جدید تعویض کنید و از دادن کود خودداری کنید تا زمانی که گیاه استقامت لازم را به دست بیاورد. در صورتی که تعدادی از برگها شل شده و سقوط کرده اند اما رنگ آنها زرد نشده است، کافیست که آنها را با یک نخ به برگهای ایستاده متصل کنید و شرایط گیاه را متعادل کنید. بعد از مدتی برگها استحکام کافی را به دست میآورند و صاف میایستند.
علت شل شدن برگ سانسوریا
علت اصلی سیاه و آبکی شدن برگ های سانسوریا، سرما یا گرمای بیش از حد است. سیاه شدن برگها و جدا شدن آنها از پیاز گیاه، خم شدن قسمت بالایی برگها و ایجاد حالت پختگی در گیاه به دلیل گرمای بیش از حد است. توصیه میشود گیاه را در زمستان در کنار پنجره یا درب بالکن و یا درب ورودی قرار ندهید و به جایی با دمای متعادل منتقل کنید. اگر گیاه در فضایی با دمای بالا قرار دارد، درب پنجره ها را باز کنید تا تهویه صورت گیرد و هوا خنک تر شود.
خشک شدن برگ های گیاه سانسوریا میتواند به ۳ دلیل زیر اتفاق بیفتد :
اگر آبیاری به اندازه کافی صورت نگیرد، ریشه گیاه خشک شده و نمیتواند به برگها آب برساند به همین دلیل برگها چروک شده و خشک میشوند. بهتر است آبیاری خود را منظم کنید و هر وقت رویه خاک به اندازه یک بند انگشت خشک شد، گیاه را کاملا سیراب کنید.
دمای بالای محیط در فصول گرم و یا خشکی زیاد هوا در فصول سرد، سبب خشک شدن حاشیه و نوک برگهای سانسوریا میشود. در صورت مشاهده این علائم باید رطوبت گیاه را بالا ببرید. بهتر است در فصول گرم هفته ای یک مرتبه گیاه را غبار پاشی کنید و یا از یک ظرف آب در کنار آن استفاده کنید. استفاده از جزیره نیز در روزهای بسیار گرم توصیه میشود اما دقت کنید که به هیچ وجه آب با انتهای گلدان در تماس نباشد.
باید توجه کنید که گیاه سانسوریا به کم نوری مقاوم است و نور بیش از حد میتواند به گیاه آسیب وارد کند.
از قرار دادن سانسوریا در زیر نور شدید خورشید خودداری کنید و آن را به یک مکان مناسب با نور غیر مستقیم منتقل کنید.
علت خشک شدن برگ سانسوریا
پاجوش زدن گیاهان در مرحله اول به بالغ بودن گیاه بستگی دارد و نمیتوان در آن دخالتی کرد. اما در صورتی که مدت هاست از گیاه خود نگهداری میکنید اما پاجوش نمیزند، باید بدانید که بزرگ بودن گلدان، کمبود مواد مغذی و نور کم میتواند در این امر موثر باشد.
علت پاجوش نزدن سانسوریا
در صورت مناسب نبودن شرایط محیطی برای سانسوریا، این گیاه با جمع کردن و نازک کردن برگهایش واکنش نشان میدهد. هوای خیلی سرد یا گرم یا نور بسیار زیاد میتواند سبب جمع شدن برگهای سانسوریا شود. در صورتی که برگها از ابتدا نازک رشد کرده اند، بهتر است نور گیاه را کمی بیشتر کنید اما در صورتی که برگهای پهن گیاه خود را جمع کرده اند، باید شرایط محیطی را بررسی کرده و گیاه را به مکانی با نور کمتر و دمای معتدل منتقل کنید.
پوسیدگی ریشه و شل شدن برگها از جمله بیماری های قارچی سانسوریا است که در اثر آبیاری بیش از حد ایجاد میشود و از علایم آن ایجاد لکه های سیاه و قهوه ای بر روی برگ ها و آبدار شدن و خم شدن آنها است. برای درمان این بیماری گیاه را از خاک در آورده و برگ ها و ریشه های آلوده را جدا کنید و مجددا در خاک جدید و خشک بکارید. برای سانسوریا از خاک سبک استفاده کنید و زهکش گلدان را بررسی کنید تا از باز بودن آن برای خروج آب اضافی مطمئن شوید. برای جلوگیری از انتقال بیماری به بقیه قسمت های گیاه، از خیس کردن برگها در زمان آبیاری خودداری کنید و اجازه دهید بین دو آبیاری خاک گیاه خشک شود.
درمان قارچ سانسوریا
لکه برگی یکی از مشکلات گیاهان آپارتمانی به خصوص سانسوریا است که با بروز زخم های آبدار قرمز، قهوه ای بر روی برگها و زرد شدن حاشیه آنها خود را نشان میدهد. محیط بسیار مرطوب، خیس شدن دائمی برگها در زمان آبیاری و تهویه نامناسب سبب شدت یافتن و بروز این بیماری در سانسوریا میشود. برای درمان این بیماری برگهایی که شدت آلودگی آنها زیاد است را جدا کنید و از قارچ کش استفاده کنید.
لکه برگی
در صورتیکه حاشیه برگ های سانسوریا دچار خوردگی و یا جویدگی شده باشد، گیاه شما دچار آفت شده است. بهتر است از سم های آفت کش ارگانیک موجود در بازار استفاده کنید تا این مشکل برطرف گردد. سم را هر ۲ هفته یکبار تا بر طرف شدن مشکل استفاده کنید.
شپشک آردآلود به شکل سفیدک های پودری در پشت و روی برگ گیاه ظاهر میشود و از شیره گیاه استفاده میکند و آن را ضعیف میکند. پیشروی این آفت باعث افتادن و خم شدن برگ ها نیز میشود. اگر تعداد آفات کم است با کمک یک پارچه مرطوب آغشته به آب و کمی مایع ظرفشویی آنها را از روی گیاه بردارید ولی اگر تعداد این موجودات زیاد است بعد از حذف فیزیکی آفات حتماً از سموم سیستمیک برای سمپاشی استفاده کنید.
شپشک آرد آلود
از دیگر مشکلات گیاه سانسوریا، آفت تریپس است که سبب جمع شدن برگ آن میشود. تریپس از برگها تغذیه میکند و باعث پیجش برگها، بد شکل شدن آنها و ایجاد نقاط خاکستری و نقره ای روی آنها میشود. برای از بین بردن این آفت باید برگهای گیاه را سمپاشی کنید.
علت چروک شدن سانسوریا
اگر حشرات ریزی را در اطراف گیاه یا خاک آن مشاهده کردید، به احتمال زیاد آبیاری شما بیش از حد است و محیط گیاه بسیار مرطوب است. بهتر است آبیاری را کم کنید و گیاه را به محیطی با تهویه مناسب منتقل کنید.
پشه در خاک
منبع : ایران درخت